Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z owocami jest prosty w zrobieniu i pyszny zarówno z samym masłem jak i z twarogiem, serem czy po prostu z czym komu pasuje.
misa od miksera, mikser, blaszka babkową 25, x 10 cm, papier do pieczenia.
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Składniki
Do kubka wsypać suszone owoce (nie miałam moreli więc pominęłam). Zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić. Do miseczki rozdrobnić drożdże, dodać cukier, letnią wodę i trochę mąki. Zrobić zaczyn - odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, sól, dodać wyrośnięty zaczyn i miksowqć lub wyrobić ręcznie. Jak składniki się połączą w jednolitą masę dodać odsączone owoce. (śliwki można pokroić ). Wszystko dobrze wyrobić aby dobrze się ciasto połączyło z owocami. Zostawić w misce do wyrośnięcia - przykryć ręcznikiem. Stolnicę oprószyć mąką razową lub orkiszowąeyłożyć ciasto i lekko wyrobić. Pozostawić przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia. Chleb wyłożyć na blaszkę babkową wym. 25 x 10 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni Celsjusza i piec 30 min. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i dalej piec w temp 180 stopni Celsjusza przez ok 15 do 20 min.