Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z pokrzywą

Przepis dnia 2013-08-29
Chleb z pokrzywą

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8055

Dodano:

Odsłon: 11851

rewelacyjny w smaku dzięki zwykłej pokrzywie :)

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ-2000
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • 1 szklanka otręb owsianych
  • 1 szkalnka płatków owisianych
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 50 g drożdży
  • garść suszonej pokrzywy
  • ok.1l. letniej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb z pokrzywą

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Wodę trzeba dodawać w trakcie wyrabiania chleba mikserem, żeby ciasto nie wyszło zbyt luźne. Dokładnie wyrobić chleb i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie to przełożyć go do 2 keksówek wyłożonych papierem pergaminowym. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb jest już gotowy do pieczenia należy skropić go wodą czynność powtórzyć 2x w ciągu pieczenia (skórka będzie wtedy lśniąca i chrupiąca). Piec w 180 stopniach przez 1h i 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Jestem wielką fanką pieczywa na zakwasie. Mogła bym piec i piec. Lubię też eksperymentować z nowymi smakami. Ostatnio wypróbowałam nawet gotowe mieszanki do wypieku chleba. Przyznam, że pozytywnie mnie zaskoczyły. Znalazłam je na domowychlebek.pl. Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam dla zabieganych pań.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dulski44 29 sierpnia 2013 Zaje...y przepis. Rączki w górę i do wypróbowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 sierpnia 2013 Dziękuję bardzo, wypróbowałam to dziwne połączenie i okazało się strzałem w 10 :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 27 sierpnia 2013 ooo! pokrzywkę piję jako herbatkę, ale w chlebie, toż to ciekawa sprawa, megakciukas !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń