Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Chlebek pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 664

Inspiracją dla tego chlebka był dla mnie przepis na Tatterowiec ze strony Moje Wypieki. nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła lub nie dołożyła :-) i tak też było w tym przypadku. Na zdjęciu efekt mojej wariacji :-)

Składniki

  • 400 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3/4 łyżki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 garście słonecznika
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy oraz mąka do opruszenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebek pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki wymieszaj (ciasto ma być lepkie i luźne).

    2. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką.

    3. Po tym czasie ciasto wymieszaj i przełóż do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

    4. Wierzch posmaruj oliwą.

    5. Przykryj ściereczką i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło).

    6. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę 200°C, piecz 60 minut.

    7. Spryskaj kilkakrotnie wodą, jak piekarnik będzie nagrzany.

    8. Studź na kratce.

    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń