Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swoją przygodę z pieczywem postanowiłam zacząć od ciabatty - i zdecydowanie nie zawiodłam się. To zdecydowanie ten rodzaj chleba, który lubię najbardziej, a i jego przygotowanie nie jest w żadnym wypadku praco- i czasochłonne. Wyrobione ciasto odkładamy na noc do wyrośnięcia i rano na śniadanie mamy pyszne, chrupiące i gorące pieczywko.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Wszystkie składniki na ciabattę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania). Jeśli ciasto wciąż się lepi to dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
Po 12-14 godzinach ciasto przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką i formujemy w okrągły lub podłużny bochenek, którego wierzch ponownie oprószamy mąką. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni góra - dół, razem z blachą do pieczenia (!!), na której będzie się piekła nasza ciabatta. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzaną blachę w nagrzanym piekarniku i pieczemy 17-20 minut. Ja zawsze piekę 20 minut - 15 minut na opcji góra - dół, a na pozostałe 5 minut włączam termoobieg, Co ważne: ciabatta nie będzie ciemna, więc nie należy jej piec zbyt dług, bo skórka się nie zarumieni, a zmieni się w twardy kamień.