Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciabatta duża

Ciabatta  duża

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1321

Dodano:

Odsłon: 3918

Bardzo fajna bułka pszenna. Duża bułka na lubiących syte śniadanko.

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 (200g)
  • Mąka pszenna tortowa typ 450 (600g)
  • Drożdże suszone (2 łyżeczki)
  • Woda (600ml)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej lub oliwa (2 łyżki)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciabatta duża

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu (podmłody):
    1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże (1 łyżeczka).
    2. Wlać do mąki chlebowej (200g).
    3. Garować ok. 12 godz.

  2. Przygotowanie ciasta właściwego:
    4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać mąki tortowej (przesiać) i dodać soli, wody (400ml) oraz oleju.
    5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania.
    6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.

  3. 7. Podzielić radełkiem na 6 części.

  4. 8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką (w ciepłym piekarniku) . Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.
    9. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń