Idealny sposób na zużycie przejrzałych bananów.
Ciasto bananowe z orzechami
Składniki
- masło, 3/4 kostki (ok 180g)
- cukier puder, 1/2 szklanki
- cukier brązowy, 1/2 szklanki
- jajka, 3 sztuki
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- aromat waniliowy, kilka kropel
- mąka, 2 i 1/4 szklanki (400g)
- banany, 4-5 sztuk
Składniki
- masło, 3/4 kostki (ok 180g)
- cukier puder, 1/2 szklanki
- cukier brązowy, 1/2 szklanki
- jajka, 3 sztuki
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- aromat waniliowy, kilka kropel
- mąka, 2 i 1/4 szklanki (400g)
- banany, 4-5 sztuk

Etapy przygotowania
Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.
Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.
Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7156

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1440

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 324

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36261
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7156

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1440

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 324

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36261



Składniki
- masło, 3/4 kostki (ok 180g)
- cukier puder, 1/2 szklanki
- cukier brązowy, 1/2 szklanki
- jajka, 3 sztuki
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- aromat waniliowy, kilka kropel
- mąka, 2 i 1/4 szklanki (400g)
- banany, 4-5 sztuk
Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.
Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.
Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.