Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 15646

Idealny sposób na zużycie przejrzałych bananów.

Składniki

  • masło, 3/4 kostki (ok 180g)
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • cukier brązowy, 1/2 szklanki
  • jajka, 3 sztuki
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • mąka, 2 i 1/4 szklanki (400g)
  • banany, 4-5 sztuk
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto bananowe z orzechami

Przygotowanie

  1. Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.

  3. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.

  4. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.

  5. Masło wyciągamy z lodówki tak aby zmiękło. Następnie ucieramy je z cukrem pudrem i z brązowym na gładką masę. Jeżeli nie macie cukru brązowego można dodać całą szklankę cukru pudru.

  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy na przemian z jajkami.

  7. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem - nie miksować bo ciasto będzie ciężkie !!! Rozgniecione banany i olejek waniliowy dodać do masy i wymieszać łyżką. Nie zapomnijmy oczywiście o orzechach. Ja dodaje włoskie ale mogą też być laskowe bądź migdały.

  8. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ombu_sa 08 stycznia 2013 Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało. Ja tez używam białego cukru gdy akurat brązowy "wyszedł" z szafki :) a jeżeli chodzi o sodę to mam ją zawsze w domu i staram się jej dodawać zamiast proszku do pieczenia lub z nim. Soda jest tez idealnym środkiem odkażającym i czyszczącym - polecam zakup większej ilości. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirinda_S 08 stycznia 2013 Hmm, nie miałam sody, więc dałam ciut więcej proszku do pieczenia. Nie miałam również odpowiedniego cukru, więc użyłam zwykłego kryształu. Samo ciasto??? Mniam, mniam, pychotka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirinda_S 07 stycznia 2013 Interesujące... Trzebe będzie spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń