Do góry

Śniadania Przepis na:

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3675

Dodano:

Odsłon: 15422

Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli,
  • 300-400 ml ciepłej wody,
  • ok 5 łyżek oliwy,
  • 3 główki czosnku,
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
    Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
    Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.

  2. Gdy ciasto urośnie, podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
    Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń