Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa szyneczka pieczona

Domowa szyneczka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 15716

U mnie tradycyjnie, od kilku lat, na stole wielkanocnym.

Składniki

  • surowa szynka wieprzowa 1.5 kg
  • zalewa:
  • woda 3 l
  • wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
  • liście laurowe (3), ziarna pieprzu (5), ziarna jałowca (3)
  • ziarenka gorczycy (kilka), ziele angielskie (4)
  • sól 1 łyżka
  • sól peklowa 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zalewa: Zagotować wodę ze wszystkimi dodatkami, wystudzić, dodać sól peklową, rozmieszać.

    Włożyć szynkę do zimnej zalewy (musi ona przykryć całe mięso). Trzymać w chłodnym miejscu 3- 4 dni. Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy. Wodę z przyprawami zagotować ponownie i tym razem włożyć szynkę do gorącej zalewy. Wystudzić. Zimną szynkę włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać szklanką zalewy, piec w piekarniku, w temperaturze 200 st.


  2. Czas pieczenia około 2 godziny.
    W czasie pieczenia obracać szynkę i podlewać zalewą, jeżeli jest taka potrzeba.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 stycznia 2016 widok przepiękny,ale wystraszył mnie bardzo Grzegorz swoją opinią,;czy ktoś może się jeszcze ustosunkować do jego informacji? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grzegorz_ 10 października 2015 Do Redakcji. Czy ktoś analizuje zamieszczane przepisy. Zabawa z azotynami lub azotanami i obróbką termiczną może się źle skończyć przy nieumiejętnym działaniu. W tym przypadku przepis powinien być dość precyzyjnie podany. Autor prawdopodobnie wie o tym tylko poszedł na skróty. Ktoś kto podejdzie do tego przepisu wprost może zrobić sobie krzywdę i innym. Redakcja chyba z konsekwencji publikowanych treści na portalu.

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grzegorz_ 10 października 2015 W przepisie jest poważny błąd. Co to znaczy-"Zalewa: Zagotować wodę ze wszystkimi dodatkami, wystudzić". Soli peklowej nie wolno podgrzewać. Tworzą się trujące związki. Sól peklową dodajemy na końcu do ostudzonego wywaru. Ponowne podgrzewanie wywaru do to jak wyprodukowanie trucizny. Proszę dokładnie przeanalizować przepis bo można komuś wyrządzić krzywdę.
O ile dobrze wiem to podgrzewany ale nie gotujemy wodę na zalewę z dodatkami ale bez soli peklowej !!!!! Sól tą dodajemy do chłodnego wywaru. Jeśli zachodzi potrzeba parzenia szynki w podobnym wywarze jak do peklowania to należy go przygotować ponownie ale bez soli peklowej. Pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać roztworów z zawartością soli peklowej. To tak jakby zażywać truciznę na raty.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń