Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa:

Domowa wędlina drobiowo-wieprzowa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3381

Dodano:

Odsłon: 11514

Coraz częściej robię domowe wędliny. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. Jest o niebo smaczniejsza od tych sklepowych a poza tym mam pewność, że nie znajdę w niej najróżniejszych i niezdrowych dodatków.

Składniki

  • 8 wytrybowanych udek drobiowych (bez skóry)
  • 40 dag chudego, surowego boczku
  • Solanka:
  • 3 litry wody
  • 3 czubate łyżki grubej soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • Przyprawy:
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do drobiu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyprawy dokładnie wymieszać z wodą.
    Do tak przygotowanej solanki włożyć na całą noc mięso pokrojone na 4-cm kawałki.

    Następnego dnia mięso opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do większej miski. Dodać przyprawy.Wymieszać. Dodać "suchą" żelatynę i wodę.

    Wyrabiać 10 minut by wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączyły.
    Przełożyć do rękawa (nadmiar podwinąć). Uformować dość wąski "baton". Związać końce i włożyć do foremki.
    Piec około godziny w tem. 180 stopni.
    Schładzać przez noc w lodówce, by pieczeń mogła się dobrze kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń