Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe kajzerki

Domowe kajzerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 2053

Przepis na domowe kajzerki – pyszne chrupiące bułeczki, łatwe w przygotowaniu. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 450 gramów mąki pszennej(typ 450)
  • 200 mililitrów letniej wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe kajzerki

Przygotowanie

  1. • Do letniej wody dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
    • Pozostałe składniki oraz zaczyn drożdżowy przekładamy do misy i wyrabiamy około 7 minut, następnie odstawiamy na 10 minut i ponownie wyrabiamy 7 minut
    • Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  2. • Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułeczki, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 45 minut
    • Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra i dół) przez 25 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń