Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O domowych wędlinach można mówić długo... Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes? Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej. Polędwica wieprzowa (?) - 81% woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz smaku: glutaminian sodu, cukier gronowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu. Uffff... Powiem szczerze - nie wiem, co powyżej napisałem, ale brzmi groźnie. Chyba jednak moja karkówka lepsza.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Składniki
Przyprawy wymieszaj z oliwą i dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 24 godziny. (To drugie zawiniątko to również karkówka - ale o tym w innym przepisie).
Wyjęte z lodówki mięso owiń ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.<br /> <br /> <br /> Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 7 - 10 minut z każdej strony, aby mięso się przyrumieniło. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 170 stopni (góra - dół) i piecz jeszcze ok. 45 - 50 minut.
Wyjmij i ostudź. <br /> Zdejmij sznurek i .... smacznego. <br /> Baleron idealny do kanapek, sos powstały podczas pieczenia schowaj do lodówki - można go wykorzystać np. do klusek lub...<br />
... pokrojone w plastry mięso odgrzać w sosie i podać np. z makaronem i sałatką.