Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach

Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4582

Dodano:

Odsłon: 22718

O domowych wędlinach można mówić długo... Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes? Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej. Polędwica wieprzowa (?) - 81% woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz smaku: glutaminian sodu, cukier gronowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu. Uffff... Powiem szczerze - nie wiem, co powyżej napisałem, ale brzmi groźnie. Chyba jednak moja karkówka lepsza.

Składniki

  • ok.1 kg schabu karkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • po łyżce majeranku i cząbru
  • pół łyżeczki tymiank
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach

Przygotowanie

  1. Przyprawy wymieszaj z oliwą i dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 24 godziny. (To drugie zawiniątko to również karkówka - ale o tym w innym przepisie).

  2. Wyjęte z lodówki mięso owiń ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.<br />
    <br />
    <br />
    Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 7 - 10 minut z każdej strony, aby mięso się przyrumieniło. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 170 stopni (góra - dół) i piecz jeszcze ok. 45 - 50 minut.

  3. Wyjmij i ostudź. <br />
    Zdejmij sznurek i .... smacznego. <br />
    Baleron idealny do kanapek, sos powstały podczas pieczenia schowaj do lodówki - można go wykorzystać np. do klusek lub...<br />

  4. ... pokrojone w plastry mięso odgrzać w sosie i podać np. z makaronem i sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 lutego 2014 to jest to,ten smak i zapach domowej wędlinki

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 04 lutego 2014 Wygląda wyjątkowo smacznie i jak wędliny za dawnych czasów kiedy w kolejkach trzeba je było wystać:-))) Super

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 03 lutego 2014 WOW. Pięknie wygląda. Jestem pełna uznania. Domowa wędlina jest świetna. :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 lutego 2014 taka wędlinka to po prostu pychota, kupna niech się schowa :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 lutego 2014 Zapisuję w książce D. Takie wędliny to smak i aromat )

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna78 03 lutego 2014 Wszystko co napisałeś to święta prawda, podpisuję się rękami i nogami. Przepis super ;-D

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń