Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb z bazyliowym pesto:

Domowy chleb z bazyliowym pesto:

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 494

Jak wcześniej wspominałam, dwa razy w tygodniu piekę swój chleb. Zmieniam tylko dodatki by nie smakował wciąż tak samo. Dzisiaj z dodatkiem bazyliowego pesto.

Składniki

  • 80 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki razowej do wypieku domowego chleba
  • 8 dag świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki oleju (zalewy) z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki bazyliowego pesto
  • olej do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 5 łyżek mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić by "ruszyły".
    Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięte drożdże , stopniowo wlewać mleko zmieszane z wodą, wbić całe jajka i całość dokładnie wyrobić. Pesto rozmieszać z olejem i wlać do ciasta. Jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Odgazować -czyli krótko zarobić ciasto i przełożyć do keksówek lub okrągłej tortownicy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Gorący chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń