Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wcześniej wspominałam, dwa razy w tygodniu piekę swój chleb. Zmieniam tylko dodatki by nie smakował wciąż tak samo. Dzisiaj z dodatkiem bazyliowego pesto.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 192
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 890
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4007
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20055
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 192
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 890
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4007
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20055
Składniki
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 5 łyżek mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić by "ruszyły". Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól, wyrośnięte drożdże , stopniowo wlewać mleko zmieszane z wodą, wbić całe jajka i całość dokładnie wyrobić. Pesto rozmieszać z olejem i wlać do ciasta. Jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Odgazować -czyli krótko zarobić ciasto i przełożyć do keksówek lub okrągłej tortownicy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Gorący chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować pędzlem zmoczonym w bardzo zimnej wodzie. Studzić na kratce.