Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżówki z różą i borówkami

Drożdżówki z różą i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 137

Często piekę takie bułeczki, są aromatyczne i bardzo smaczne, idealnie smakują z poranną kawą lub jako drugie śniadanie.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • mleko ciepłe 200 ml
  • żółtka 3 sztuki
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • drożdże 3 dag
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
  • sól 0.5 łyżeczki
  • Kruszonka:
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • cukier 10 dag
  • masło 10 dag
  • żółtko 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa 1 szklanka
  • konfitura z płatków róży 0,5 szklanki
  • borówka amerykańska 2 szklanki
  • mleko 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z różą i borówkami

Przygotowanie

  1. Kruszonka :
    Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski i rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.

  2. Ciasto:
    Masło roztopić, ostudzić.
    W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut.
    Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.


  3. Foremką lub dużym kubkiem wykrawać krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryć ściereczką. Marmoladę wymieszać z konfiturą z róży.
    W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady.


  4. Na wierzch włożyć porcję borówek. Brzegi ciasta posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać kruszonką.

  5. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C piec około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń