Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często piekę takie bułeczki, są aromatyczne i bardzo smaczne, idealnie smakują z poranną kawą lub jako drugie śniadanie.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 46
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 241
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 46
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 241
Składniki
Kruszonka : Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski i rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.
Ciasto: Masło roztopić, ostudzić. W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Foremką lub dużym kubkiem wykrawać krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryć ściereczką. Marmoladę wymieszać z konfiturą z róży. W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady.
Na wierzch włożyć porcję borówek. Brzegi ciasta posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C piec około 20-25 minut.