Do góry

Śniadania Przepis na:

Dutch baby na słodko (pieczony naleśnik)

Dutch baby na słodko (pieczony naleśnik)

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 310

Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Sprawdza się na słodko i na słono. Tym razem w wersji ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym.

Składniki

  • Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania patelni - 1 łyżeczka
  • Farsz:
  • Serek waniliowy - 100g
  • Banan - 1 szt
  • Maliny - 100g
  • Morela - 4 szt
  • Cukier puder do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dutch baby na słodko (pieczony naleśnik)

Przygotowanie

  1. Do zrobienia naleśnika potrzebna nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika - moja patelnia ma 22cm.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
    Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

    Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.

  2. Podpieczonego naleśnika smarujemy serkiem waniliowym i wykładamy na niego pokrojone owoce. Pieczemy jeszcze 10 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń