Do góry

Śniadania Przepis na:

Dutch baby z łososiem

Dutch baby z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1731

Dodano:

Odsłon: 933

Pieczony omlet wytrawny z łososiem i warzywami. Jest to porcja dla 3-4 osób. Bardzo dobry na ciepło ale też na zimno. Robi się go bardzo szybko. Patelnia dobroci w wersji śniadaniowej.

Składniki

  • omlet: 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczka ziół / bazylia, oregano/
  • pozostałe: 100 g łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 garść groszku zielonego strąki
  • 4 liście sałaty
  • szczypior, natka pietruszki
  • masło klarowane
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czerwony
  • 1/2 papryczki chili
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dutch baby z łososiem

Przygotowanie

  1. Omlet:

    Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
    Do miski wbijam jajka, dodaję sól, zioła i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko i mieszam mikserem. Na patelni 26 cm średnicy rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

  2. Jajka sztuk dwie smażę na osobnej patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem. Układam na omlecie, dodaję pokrojone awokado skropione sokiem z cytryny. Dodaję łososia, groszek ziarna, pokrojone pomidorki, sałatę, pokrojoną natkę, chili i szczypior.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń