Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, domowe bułeczki z ziarnami. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą skórką i ziarnami. Idealne na śniadanie i nie tylko. Domowe pieczywo, świeże i pachnące zawsze smakuje najlepiej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16456
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5291
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16456
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5291
Składniki
Obie mąki przesiej, dodaj sól i miód.
eśli używasz świeżych drożdży to przygotuj zaczyn. Rozetrzyj drożdże z odrobiną letniej wody, łyżką cukru i 1 łyżką mąki, poczekaj aż "ruszą", dodaj do mąki. Jeśli masz suche drożdże dodaj je od razu do mąki i rozpocznij wyrabianie ciasta.
Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy lub suche drożdże, dodaj jajko, letnią wodę i dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone letnie masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiaj, aż będzie jednolicie gładkie. Naczynie przykryj i zostaw do wyrośnięcia przez minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na równe części, mnie, ukształtuj bułeczki, każdą natnij ostrym nożem, mnie wyszło 8 bułeczek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Bułki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz w temp 220 stopni przez ok 15 minut.
Smacznego :)