Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, domowe bułeczki z ziarnami. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą skórką i ziarnami. Idealne na śniadanie i nie tylko. Domowe pieczywo, świeże i pachnące zawsze smakuje najlepiej.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Składniki
Obie mąki przesiej, dodaj sól i miód.
eśli używasz świeżych drożdży to przygotuj zaczyn. Rozetrzyj drożdże z odrobiną letniej wody, łyżką cukru i 1 łyżką mąki, poczekaj aż "ruszą", dodaj do mąki. Jeśli masz suche drożdże dodaj je od razu do mąki i rozpocznij wyrabianie ciasta.
Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy lub suche drożdże, dodaj jajko, letnią wodę i dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone letnie masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiaj, aż będzie jednolicie gładkie. Naczynie przykryj i zostaw do wyrośnięcia przez minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na równe części, mnie, ukształtuj bułeczki, każdą natnij ostrym nożem, mnie wyszło 8 bułeczek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Bułki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz w temp 220 stopni przez ok 15 minut.
Smacznego :)