Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne domowe mięso na kanapki!
Polecam.
Odsłon: 1287
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1669
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1287
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1669
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Trzeba wyluzować kurczaka i przyciąć mięso do wielkości szynkowara. Najpierw trzeba odciąć skrzydełka i pałki, potem wyłamać udziki i wyjąć kości a potem po korpusie odcinać mięso. Nie trzeba się przejmować ewentualnymi przecięciami skóry, wszystko można później pozszywać. Tuszkę obsypałam wewnątrz solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i majerankiem i połową żelatyny. Pozszywałam otwory na okrętkę zostawiając jeden. Garść rodzynek zalałam wrzątkiem.
Odcięte fragmenty i korpus można wykorzystać na rosół lub bazę zupy. Mięso z jednego udzika zmieliłam i dodałam takie same przyprawy ja do kurczaka i jeszcze jajo i bułkę dla ścisłości i rodzynki dla smaku. Wyrobiony farsz wkłada się do tuszki i zaszywa.
1Całość włożyłam do woreczka do szynkowara. Skóra zapewni wilgoć i kształt mięsa. 2. Woreczek wkłada się do szynkowara , zamyka i chłodzi przez noc w lodówce. 3. Na godzinę przed gotowaniem wyjmuje się szynkowar z lodówki i potem wkłada się do garnka na ściereczce- poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa wewnątrz. 4. Wodę doprowadza się do 85 stopni i trzyma tak 2-3 h. ja wolę 3 h, mięso jest delikatniejsze. 5. Szynkowar się wyjmuje, chłodzi i zostawia na noc w lodówce. 6. Głównie to czekanie, ale warto!
Smacznego :)