Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne domowe mięso na kanapki!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 964
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104833
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 964
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104833
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Trzeba wyluzować kurczaka i przyciąć mięso do wielkości szynkowara. Najpierw trzeba odciąć skrzydełka i pałki, potem wyłamać udziki i wyjąć kości a potem po korpusie odcinać mięso. Nie trzeba się przejmować ewentualnymi przecięciami skóry, wszystko można później pozszywać. Tuszkę obsypałam wewnątrz solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i majerankiem i połową żelatyny. Pozszywałam otwory na okrętkę zostawiając jeden. Garść rodzynek zalałam wrzątkiem.
Odcięte fragmenty i korpus można wykorzystać na rosół lub bazę zupy. Mięso z jednego udzika zmieliłam i dodałam takie same przyprawy ja do kurczaka i jeszcze jajo i bułkę dla ścisłości i rodzynki dla smaku. Wyrobiony farsz wkłada się do tuszki i zaszywa.
1Całość włożyłam do woreczka do szynkowara. Skóra zapewni wilgoć i kształt mięsa. 2. Woreczek wkłada się do szynkowara , zamyka i chłodzi przez noc w lodówce. 3. Na godzinę przed gotowaniem wyjmuje się szynkowar z lodówki i potem wkłada się do garnka na ściereczce- poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa wewnątrz. 4. Wodę doprowadza się do 85 stopni i trzyma tak 2-3 h. ja wolę 3 h, mięso jest delikatniejsze. 5. Szynkowar się wyjmuje, chłodzi i zostawia na noc w lodówce. 6. Głównie to czekanie, ale warto!
Smacznego :)