Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wegetariańska i bardzo odchudzona wersja francuskiego dania, w dodatku o wiele prostsza :) a po polsku, to wytrawny omlecik z piekarnika :) przepis na 8 szt, aby kolejnego dnia można było szybko chwycić na przekąskę do pracy (na zimno też smakuje wybornie), FIT, bo bez śmietany, ciasta, mąki itd :)
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 78
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2510
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 574
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 896
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 78
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2510
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 574
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 896
Składniki
Oddzielam białka od żółtek. Białka solę i ubijam z nich sztywną pianę. Dodaję pieprz i delikatnie mieszam.
Umyty szpinak drobno siekam. Brokuły zostawiłam z wczorajszego gotowania, by trochę urozmaicić kisze:) Ugotowane w kiszu smakują lepiej. Można dodać łyżkę innego ulubionego warzywa (papryki, pieczarek, cebulki, kalafiora, cukinii). Wrzucam dodatki do masy i delikatnie mieszam. Zachowuję proporcje 4 objętości jajek maksymalnie do 1,5 objętości dodatków.
Muffinkową formę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. To zapewnia kiszom chrupiącą skórkę i łatwe oddzielenie od formy (w papilotkach jest jednak pewna strata masy, która się przykleja do papieru). Może to być mączka lub kaszka kukurydziana - sprawdza się równie dobrze jak bułka. Polecam domową bułkę tartą, np z bezglutenowego pieczywa (jak u mnie:) ).
Opozycjonistom dań fit, posypuję serem startym na drobnych oczkach lub funduję wkładkę z plasterka sera pleśniowego :) Piekę 15 minut 1 170 stopniach (kisze wkładam do nagrzanego już piekarnika).
Najlepiej smakują na ciepło, podane na liściach szpinaku, udekorowane pomidorkami koktajlowymi (sorki, dziś nie było :) Świetnie się też sprawdzają jako danie to-go do pracy :) Smacznego :)