Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4054
Dodano: 06.02.2014
Odsłon: 3330
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Zazula1 08 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Najlepsze jest to,że nigdy się nie znudzi,można ją piec z przeróżnymi,ulubionymi dodatkami :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz