Do góry

Śniadania Przepis na:

Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską

Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4054

Dodano:

Odsłon: 3330

Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody,
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
  • garść zielonych oliwek,
  • gruboziarnista sól morska,
  • tymianek.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską

Przygotowanie

  1. Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
    Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 08 lutego 2014 Najlepsze jest to,że nigdy się nie znudzi,można ją piec z przeróżnymi,ulubionymi dodatkami :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń