Do góry

Śniadania Przepis na:

Focaccia "MAKI"

Focaccia  MAKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16517

Dodano:

Odsłon: 1952

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa. Focaccia serwowana jest jako przystawka oraz jako dodatek do innych potraw. Dzisiaj proponuję focaccię z dekoracją kwiatową.

Składniki

  • Ciasto : mąka orkiszowa ( lub pszenna ) 250 g
  • drożdże instant 1/2 łyżeczki
  • drobny cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa 1-1,5 łyżki + 150 ml bardzo ciepłej wody
  • Dekoracja : papryka
  • małe ogórki
  • czarne oliwki
  • kukurydza konserwowa
  • szczypiorek
  • oliwa do polania ok. 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Focaccia "MAKI"

Przygotowanie

  1. Paprykę, ogórki i oliwki pokroić w 1/2 cm plastry.
    Ogórki kroimy wzdłuż aby otrzymać listki.
    Wszystko dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić.
    Ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne.
    Potem włożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).

    Następnie rozwałkować kwadrat ok. 21 cm.
    Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 20 – 40 minut do ponownego urośnięcia.
    Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia i rozłożyć kompozycję z warzyw .

    Ciasto spryskać lub polać oliwą, szczególnie po warzywach i dziurkach w cieście.

    Piec około 10 minut w temperaturze 220 C potem w 200 C około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń