Do góry

Śniadania Przepis na:

Focaccia z winogronami, rozmarynem i solą morską

Focaccia z winogronami, rozmarynem i solą morską

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 150

Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej na ciepło.

Składniki

  • Mąka 500 gram
  • Drożdże (najlepiej instant około 7 - 10 gramów lub świeże około 25 - 30 gram)
  • Woda 300 ml
  • Sól morska
  • Cukier
  • Winogrona
  • Rozmaryn (świeże gałązki lub opcjonalnie suszony)
  • Oliwa w dużej ilości
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia z winogronami, rozmarynem i solą morską

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z wodą, drożdżami, szczyptą soli i cukru oraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zagniatać lub miksować aż ciasto będzie uformowane. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.

  2. Blaszkę polać oliwą i rozsmarować (dzięki oliwie ciasto będzie chrupiące od spodu). Wyłożyć na to ciasto i rozciągnąć. Palcami porobić wgłębienia, w których zbierać się będzie oliwa. Rozkładamy winogrona i posypujemy solą morską i rozmarynem. Wszystko polewamy obficie oliwą.

  3. Piec nagrzewany do 200 stopni i umieszczamy tam focaccię na około 20 minut (czas można wydłużyć jeżeli chcemy mieć pieczywo bardziej chrupiące i zarumienione). Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń