Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej na ciepło.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7462
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2395
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7462
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2395
Składniki
Mąkę wymieszać z wodą, drożdżami, szczyptą soli i cukru oraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zagniatać lub miksować aż ciasto będzie uformowane. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Blaszkę polać oliwą i rozsmarować (dzięki oliwie ciasto będzie chrupiące od spodu). Wyłożyć na to ciasto i rozciągnąć. Palcami porobić wgłębienia, w których zbierać się będzie oliwa. Rozkładamy winogrona i posypujemy solą morską i rozmarynem. Wszystko polewamy obficie oliwą.
Piec nagrzewany do 200 stopni i umieszczamy tam focaccię na około 20 minut (czas można wydłużyć jeżeli chcemy mieć pieczywo bardziej chrupiące i zarumienione). Podajemy na ciepło.