Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej na ciepło.
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 341
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 191
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 441
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 341
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 191
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 441
Składniki
Mąkę wymieszać z wodą, drożdżami, szczyptą soli i cukru oraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zagniatać lub miksować aż ciasto będzie uformowane. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Blaszkę polać oliwą i rozsmarować (dzięki oliwie ciasto będzie chrupiące od spodu). Wyłożyć na to ciasto i rozciągnąć. Palcami porobić wgłębienia, w których zbierać się będzie oliwa. Rozkładamy winogrona i posypujemy solą morską i rozmarynem. Wszystko polewamy obficie oliwą.
Piec nagrzewany do 200 stopni i umieszczamy tam focaccię na około 20 minut (czas można wydłużyć jeżeli chcemy mieć pieczywo bardziej chrupiące i zarumienione). Podajemy na ciepło.