Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej na ciepło.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8306
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8306
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Mąkę wymieszać z wodą, drożdżami, szczyptą soli i cukru oraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zagniatać lub miksować aż ciasto będzie uformowane. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Blaszkę polać oliwą i rozsmarować (dzięki oliwie ciasto będzie chrupiące od spodu). Wyłożyć na to ciasto i rozciągnąć. Palcami porobić wgłębienia, w których zbierać się będzie oliwa. Rozkładamy winogrona i posypujemy solą morską i rozmarynem. Wszystko polewamy obficie oliwą.
Piec nagrzewany do 200 stopni i umieszczamy tam focaccię na około 20 minut (czas można wydłużyć jeżeli chcemy mieć pieczywo bardziej chrupiące i zarumienione). Podajemy na ciepło.