Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy z Nas ma rano czas na to aby przygotować sobie śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dzięki niemu mamy siłę na cały dzień ale też reguluje nam układ trawienny. Z naukowych badań wynika, że codzienne jedzenie śniadania pozwala unikać Nam groźnych chorób ( m.in. cukrzycy, chorób serca ).
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2133
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2133
Składniki
Do przygotowania frittaty będziemy potrzebowali niewielkiej patelni wraz z przykrywką ( ja używam patelni o średnicy 24 cm ). Na początek zaczynamy od warzyw: cebule kroimy w mała kostkę, natomiast paprykę w trochę większą, pieczarki oczyszczamy, przekrajmy na pól i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 i 1/2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulkę. Po 2 minutach podsmażania cebuli dodajemy paprykę, a po chwili pieczarkę i podsmażamy na małym ogniu. W między czasie myjemy jajka i wbijamy je do miski gdzie je roztrzepujemy np. widelcem. Jajka trzeba mieszać energicznie ponieważ wtedy do masy wejdzie więcej powietrza co pozwoli aby Nasza frittata była bardziej puszysta. Do jajek dodajemy sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa lekko się podsmażą ( trwa to ok. 5 min ) wlewamy do nich jajka, posypujemy ulubionymi ziołami i przykrywamy przykrywką. Smażymy na małym ogniu ok. 10 – 15 min ( ja wtedy zazwyczaj idę pod prysznic