Do góry

Śniadania Przepis na:

Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami

Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 5277

Znudzeni zwykłymi śniadaniami? To może macie ochotę na Frittatę? Zapytacie co to :D Takie proste i bardzo smaczne danie Włoskie, ale również podawane w Hiszpanii z kiełbasą chorizo ;)

Składniki

  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryczki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 pomidory malinowe
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy soli i pieprzu, i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku i dodajemy obmyty szpinak. Kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawy oliwę i na moment odstawiamy. Gdy szpinak będzie gotowy wkładamy kurczaka. Podsmażamy i odstawiamy na bok. Masę wlewamy do zamkniętej tortownicy chyba, że macie patelnię, którą można piec w piekarniku. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wlewamy masę jajeczną, układamy pozostałe składniki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ przez 25 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń