Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Granola z orzechami i jabłkiem na początek jesieni.
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 572
Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.
Odsłon: 72
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 728
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 572
Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.
Odsłon: 72
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 728
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe przekrajamy na połówki. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane oraz żytnie, orzechy, płatki migdałów, słonecznik i sezam. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a wiórki jabłkowe równomiernie rozłożone wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster lub Champion).
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.