Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-09-2021
Chrupiąca ciabatta, słodkie pomidory, delikatna mozzarella, wyraziste pesto z rukoli i cieknące żółtko :) Istna rozpusta.
Dziś polecam pyszne rogaliki drożdżowe z konfiturą z jabłek i mango Takie r...
Odsłon: 14230
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 269
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 117
Dziś polecam pyszne rogaliki drożdżowe z konfiturą z jabłek i mango Takie r...
Odsłon: 14230
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 269
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 117
Składniki
Składniki pesto zblendować. Ciabatty przekroić na połówki, posmarować za pomocą pędzelka oliwą i podpiec na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze. Grzanki obficie posmarować pesto. Ułożyć kilka liści rukoli, pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz pokrojone na plasterki pomidorki.
W litrowym rondlu zagrzać wodę i dodać ocet. Jajko wbić do filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i zamieszać łyżką, tak, aby powstał wir. Jajko delikatnie wylać w sam środek wiru. Gotować ok. 2 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na grzance. Posypać pieprzem i solą.
Rady: Jeśli rano macie mało czasu, pesto możecie również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoiczka i zalać niewielką ilością oliwy, aby nie ściemniało.