Do góry

Śniadania Przepis na:

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Przepis dnia 2021-09-07
Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 560

Chrupiąca ciabatta, słodkie pomidory, delikatna mozzarella, wyraziste pesto z rukoli i cieknące żółtko :) Istna rozpusta.

Składniki

  • ciabatta bułka 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Pesto:
  • rukola 1 1/2 szklanki
  • bazylia 1/4 szklanki
  • grana padano starty 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • ziarna słonecznika podprażone 2 łyżki
  • czosnek wyciśnięty 1 ząbek
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • Pomidory koktajlowe żółte i czerwone 12 szt.
  • Mozzarella 125 g
  • kilka listków rukolii
  • kilka listków bazylii
  • Jajko 2 szt.
  • Ocet 1 łyżka
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Przygotowanie

  1. Składniki pesto zblendować. Ciabatty przekroić na połówki, posmarować za pomocą pędzelka oliwą i podpiec na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze. Grzanki obficie posmarować pesto. Ułożyć kilka liści rukoli, pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz pokrojone na plasterki pomidorki.

  2. W litrowym rondlu zagrzać wodę i dodać ocet. Jajko wbić do filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i zamieszać łyżką, tak, aby powstał wir. Jajko delikatnie wylać w sam środek wiru. Gotować ok. 2 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na grzance. Posypać pieprzem i solą.

  3. Rady: Jeśli rano macie mało czasu, pesto możecie również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoiczka i zalać niewielką ilością oliwy, aby nie ściemniało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń