Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-11-2022
Grzanki francuskie to danie kuchni zero waste znane już w czasach średniowiecza. Jest to więc danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Grzanki można podawać zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnej. Moja wersja jest na słodko i w nieco bardziej eleganckiej wersji z dodatkiem świeżych owoców i jadalnych kwiatów.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Mleko rozmącamy widelcem z jajkami, wanilią i kardamonem. Czerstwe pieczywo kroimy w kromki. Zanurzamy przez chwilę w mleku z jajkami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Podajemy z ulubionym dżemem, posypane świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami.
Grzanki są bardzo smaczne nawet, gdy przestygną więc możemy je śmiało zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, a w sezonie letnim jako przekąskę grillową lub piknikową. Aby to zrobić wystarczy przełożyć je do pudełka śniadaniowego obok wstawić niewielki słoiczek dżemu, a z boku wsypać świeże owoce. Taki prosty posiłek wszędzie smakuje pysznie, a najważniejsze jest to, że w kuchni nic się nie marnuje. Smacznego