Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na konkretne, pyszne i zdrowe śniadanie. Miska dobroci z hummusem, podana z domowym plackiem z patelni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1058
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1373
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7221
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2506
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1058
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1373
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7221
Składniki
Hummus (można zrobić dzień wcześniej): Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Chlebki: Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki najlepsze są na świeżo. Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia. Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami. Podajemy z ciepłym plackiem.