Do góry

Śniadania Przepis na:

Islandzkie śniadanie

Islandzkie śniadanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 19542

Dodano:

Odsłon: 856

To pyszne i dietetyczne śniadanie zapewni nam dużo białka i błonnika natomiast śladowe ilości tłuszczu. Mowa o płatkach owsianych, islandzkim skyrze i owocach. Truskawka zapewni nam witaminę C, obniży poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Borówka dobroczynnie wpływa na wzrok. Aby dłużej utrzymać uczucie nasycenia mamy chrupkie prażone płatki owsiane.

Składniki

  • płatki górskie bio 100 g
  • chłodna woda 300 ml
  • skyr truskawkowy 300 g
  • miód 2 łyżeczki
  • truskawki 6-8 sztuk
  • borówki 6 sztuk
  • prażone płatki górskie 1,5 łyżki
  • ew. kakao do posypania
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Islandzkie śniadanie

Przygotowanie

  1. Płatki górskie bio zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na godzinę lub do lodówki na całą noc.
    Wtedy rano płatki mamy gotowe do spożycia.
    Resztę płatków prażymy na suchej patelni.
    Do napęczniałych płatków dodajemy Skyr oraz miód, a następnie całość mieszamy.
    Ozdabiamy świeżymi owocami i prażonymi płatkami.
    Całość możemy posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń