Do góry

Śniadania Przepis na:

Jaglany deser z bakaliowymi kulkami

Jaglany deser z bakaliowymi kulkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 6961

Deser , który smakiem i aromatem przypominaja te które robiły nasze babcie, choć wtedy było zwykłe mleko nie kokosowe to i tak taka kasza smakowała wybornie, z bakaliowymi kulami z serka i płatków , stanowi pełny sycący i wartościowy poranny posiłek.

Składniki

  • Krem kokosowy z kaszą jaglaną:
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kremu orzechowego
  • 5 dag płatków kukurydzianych kakaowych
  • 1-2 łyżki syropu trzcinowego lub klonowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • Bakaliowe kule:
  • 20 dag chudego serka twarogowego
  • 10 dag płatków kukurydzianych z miodem
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
  • Pokruszone płatki kukurydziane z miodem
  • Białe winogrona do posypania
  • Melisa do dekoracji
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Bakaliowe kule:Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.

  2. 2. Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym dnem, postawić na kuchence i prażyć na średnim ogniu aż zacznie wydzielać specyficzny aromat- ta metoda sprawia że kasza po ugotowaniu nie jest gorzka, następnie wlać wodę –dwa razy tyle co mamy kaszy, lekko osolić, gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez około 15 minut).
    Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać mleko kokosowe osłodzić syropem i zmiksować blenderem na gładki krem.

  3. Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i kakao i ponownie zmiksować.

    W szklanych pucharkach rozłożyć ciemną warstwę z kakao, posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona, udekorować melisą i podawać od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń