Do góry

Śniadania Przepis na:

Jaja farmera czyli śniadanie full wypas

Jaja farmera czyli śniadanie full wypas

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 762

Jaja farmera czyli śniadanie full wypas!

Składniki

  • 1 puszka (pieczonych) pomidorów
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 pikantna papryczka (np. jalapeno)
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cebula
  • 100 g pieczarek
  • 6-8 jaj
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekany szczypiorek
  • kawałki awokado (opcjonalne)
  • Sól
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany do dekoracji i kilka grzanek chleba (opcjonalne)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jaja farmera czyli śniadanie full wypas

Przygotowanie

  1. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieloną paprykę, i kminek.

  2. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.

  3. Wszystkie te składniki podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, ostrą papryczkę i pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez ok. 8 minut, aż papryka zmięknie.

  4. Dodajemy pomidory z puszki i odrobinę mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy wszystko i gotujemy ok. 6 minut.

  5. Na wierzchu naszej pomidorowej mieszanki wbijamy kolejno jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym ogniu ok. 8 minut.

  6. W międzyczasie możemy przygotować grzanki z chleba. Kawałki chleba smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy na złoto.

  7. Kiedy jajka się już zetną zestawiamy patelnię z ognia. Posypujemy wszystko szczypiorkiem i mielonym pieprzem.

  8. Jajka wraz z powstałym sosem przekładamy delikatnie na talerze. Podajemy z kawałkami awokado, kleksem z gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalne), i grzankami chlebowymi.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń