Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem

Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1514

Dodano:

Odsłon: 1044

Roladki omletowe to ostatnio częsta pozycja na moim stole, do ich środka dodaję to na co mam ochotę. Dzisiaj był to łosoś i szpinak wyszło pięknie, pysznie i elegancko.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • sól ziołowa
  • Pieprz czarny
  • nadzienie: 100 g wędzonego łososia garść łososia sok i skórka z cytryny kilka bardzo cienkich plasterków czerwonej cebuli
  • masło do posmarowania patelni
  • opcjonalnie czerwony i czarny kawior do podania
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozmącamy z mlekiem, solą i pieprzem.
    Patelnię o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ważne by patelnia miała nieprzywierające dno.

    Połowę jajek wlewamy na patelnię, posypujemy cienko poszatkowaną cebulą, listkami szpinaku oraz łososiem skropionym sokiem z cytryny i oprószonym skórką cytrynową.

    Gdy powierzchnia zacznie się ścinać lekko podważamy i delikatnie zwijamy, ale nie do końca. Zostawiamy około 3 cm niezawiniętego brzegu.

    Ostrożnie przesuwamy na bok i wlewamy resztę masy jajecznej, tak by połączyła się z niezawiniętym brzegiem. Posypujemy dodatkami.
    W momencie, gdy powierzchnia zacznie się ścinać zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy ze wszystkich stron, tak by rolada ładnie się zrumieniła ze wszystkich stron.

    Roladkę kroimy na kawałki ostrym nożem. Jeśli lubimy możemy posypać kawiorem. Możemy jeść pałeczkami lub po prostu nożem i widelcem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń