Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica ze szpinakiem

Jajecznica ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 222

Taka jajecznica daje niezłego "powera" na cały dzień. Szpinak zawiera ogromną ilość żelaza, a bazylia wspomaga jego wchłanianie. Dlatego to danie polecane jest szczególnie osobom z niedoborem żelaza oraz po zabiegach operacyjnych, kiedy trzeba odbudować krwinki :-)

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • 100 g ulubionej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • średni pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 50 g masła
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku.

    Jajka wbić do miseczki i porządnie rozbełtać. Im więcej bełtania, tym jajecznica będzie bardziej puszysta :-)

    Szpinak pokroić w paski, dodać do jajek i zamieszać.

  2. Przygotowaną masę wlać na rozgrzaną patelnię z kiełbasą. Smażyć do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, następnie popieprzyć i posolić.

    Jajecznicę przełożyć na talerzyk, posypać prażoną cebulką, ozdobić kilkoma listkami bazylii i pomidorem pokrojonym na cząstki.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń