Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka faszerowane pastą z awokado – dodatek nie tylko do wielkanocnego śniadania

Jajka faszerowane pastą z awokado – dodatek nie tylko do wielkanocnego śniadania

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 999

Dodano:

Odsłon: 908

Dziś proponuję Wam jajka faszerowane pastą z avocado. Mogą być świetnym dodatkiem na wielkanocnym stole. Ale takie danie nie jest bardzo pracochłonne więc można je zrobić w dowolnym momencie roku. Pasty zawsze wychodzi więcej dlatego świetnie nadaje się na zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Polecam.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Garść twardego żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • 1 mała cebula
  • Kilka łyżek majonezu
  • Pieprz i sól do smaku
  • Sok z cytryny lub limonki.
  • Drobno pokrojona rzodkiewka lub papryka do udekorowania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny lub limonki. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę i doprawiamy pieprzem.

  2. Ugotowane jajka kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. Wkładamy do osobnej miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy starty żółty ser, majonez odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy

  3. Łączymy zawartość obu miseczek. Doprawiamy do smaku. Napełniamy jajka powstałą w ten sposób pastą. Podajemy posypane drobno pokrojoną rzodkiewką lub papryką.

  4. Pozostałą pastę pozostawiamy w miseczce jako dodatek do pieczywa (lub np. krakersów). Przykrywamy. Co prawda już na drugi dzień na wierzchu ściemnieje i nie będzie wyglądać atrakcyjnie. Niemniej smakuje równie wybornie a pod ściemniałą warstwą będzie miała śliczny pistacjowy kolor. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 maja 2017 Pyszności. Uwielbiam takie pożywne połączenia :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 20 marca 2017 super połączenie :) żeby tak szybko nie ściemniało dodaj odrobinę soku z cytryny. Smak prawie nie wyczuwalny a różnica estetyczna mega :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń