Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczne i pożywne śniadanie. Do przygotowania używam boczku wędzonego domowego (zapraszam do mojego przepisu „Boczek wędzony (peklowany na sucho)”). Boczek ten bardzo ładnie się wytapia z tłuszczu, dlatego nie trzeba podkładać żadnego innego. Najlepsze są jajka wiejskie (od gospodarza) – ja wykorzystałam od zielononóżki (piękne żółte żółtka). Boczek jest słony więc potrawy nie solę.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Składniki
1. Boczek kroję w cienkie plasterki i układam na patelni. 2. Smażę na małym ogniu by się wytopił.
3. Odwracam każdy plasterek i od razu wbijam delikatnie jaja (obstukuję nożem skorupki, by ładnie się otwarły i żółtko się nie rozlało). 4. Sypię pieprz. Nakrywam pokrywką i zwiększam ogień na maksimum.
5. Smażę ok. 3 min. tak by białka jaja się ścięły, ale żółtko pozostało płynne. Czas smażenia zależy od wielkości jaj – po prostu trzeba zaglądać pod pokrywkę.