Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka sadzone na komosie ( chwast, zioło )

Jajka sadzone na komosie ( chwast, zioło )

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13327

Dodano:

Odsłon: 119

Może taka wersja jajek sadzonych Wam zasmakuje. Jajka smażone na masełku z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i komosą. Wszystko dobrze doprawione czerwonym pieprzem. Jajecznica na chwaście czemu nie.

Składniki

  • młoda komosa 6-8 roślin ( do 15 cm wysokości )
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
  • masło 2-3 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny i czerwony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka sadzone na komosie ( chwast, zioło )

Przygotowanie

  1. Młodą komosę do 15-20 cm wysokości, płuczemy, odcinamy dolne twardsze łodygi, gotujemy w niewielkiej ilości wody, pierwszą wodę odlewamy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Potem lekko siekamy.

    Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

    Na patelnię wkładamy masło i plasterki czosnku, krótko przesmażamy, dodajemy komosę, czosnek niedźwiedzi.

    Wbijamy dwa jajka, doprawiamy czerwonym pieprzem i na małym ogniu smażymy do ścięcia się jajka. Podajemy z chlebem, lub jako dodatek do obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń