Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny pomysł na śniadanie, przystawkę bądź kolację
Patelnia, cedzak, garnek , talerze,
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17816
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 444
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5394
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2823
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17816
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 444
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5394
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2823
Składniki
Porcja na 2 osoby : Wstaw wodę na jajka, w między czasie zrób sos. Weź 2 talerze najlepiej do zupy , rozdziel jogurt grecki po pół opakowania (200g) do każdego talerza i dodaj po jednym ząbku czosnku ,dodaj szczyptę soli , można dodać jeszcze łyżeczkę oliwy z oliwek dla smaku i wymieszaj całość ze sobą , spróbuj czy smak ci odpowiada , ewentualnie dodaj więcej soli . Następnie przechodzimy do gotowania jajek. WSKAZÓWKA :W garnku zagotowujemy wodę , powinno w nim być tyle wody by swobodnie zrobić w nim wir oraz zmieścić jajko następnie : Gotowanie wody: Zagotuj wodę w garnku. Woda powinna być na tyle głęboka, aby zakryła jajko. Możesz dodać odrobinę octu (około 1-2 łyżki na litr wody), co pomoże białku szybciej się ściąć. 2. Zmniejszenie temperatury: Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby tylko delikatnie wrzała. 3. Przygotowanie jajka: Wbij jajko do małej miseczki lub filiżanki, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. 4. Tworzenie wiru: Delikatnie zamieszaj wodę, aby stworzyć lekki wir. 5. Gotowanie jajka: Wlej jajko do wiru(bardzo blisko i powoli), co pomoże białku zwinąć się wokół żółtka. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko wciąż płynne. 6. Wyjęcie jajka: Używając łyżki cedzakowej, delikatnie wyjmij jajko z wody i osusz na papierowym ręczniku. Sos do polania : 50 g masła rozpuszczamy na patelni oraz dodajemy do niego płaską łyżeczkę płatków chili w zależności od ostrości jaką lubimy ( jeżeli nie masz płatków możesz użyć przyprawę paprykę chili) JAJKA WYKŁADAMY NA WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANY JOGURT GRECKI , POLEWAMY MASŁEM Z CHILI ORAZ POSYPUJEMY JAJKA PIEPRZEM I SOLĄ WEDŁUG UZNANIA DLA SMAKU. Można danie również posypać świeżym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym tostowanym pieczywem. Smacznego!