Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to jest guacamole? To prosta pasta z awokado. Jak zrobić guacamole? To banalnie proste. Dziś podam jej podstawową wersję, tz roztarte awokado, sól i sok z limonki. U mnie głównie jako smarowidło do pieczywa. Oczywiście wersji guacamole może być setki. Z różnymi dodatkami np z chili, cebulą, kolendrą itd. Ponoć pochodzi jeszcze z czasów Azteków. Dziś w Meksyku spożywa się ją jako przystawkę w zasadzie do wszystkiego, często w towarzystwie tortilli. Ta pasta opanowała już zresztą niemal cały świat. Także i u nas zyskała na popularności.
Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekał...
Odsłon: 92243
Pigwa w rumie to nie jest przepis na nalewkę, o nie! Ale mimo to jest to bard...
Odsłon: 941
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 23630
Prosty, szybki obiad zrobiony w 30 minut. Danie smaczne na tyle, że gości w n...
Odsłon: 1236
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 23630
Prosty, szybki obiad zrobiony w 30 minut. Danie smaczne na tyle, że gości w n...
Odsłon: 1236
Składniki
Awokado nacinamy wzdłuż na pół aż do pestki, przekręcamy każdą połówkę w inną stronę i otrzymujemy dwie części awokado. Jedna z pestką, którą można wyjąć za pomocą łyżki, a dla bardziej wprawionych jest inny sposób: zdecydowanym ruchem wbijamy do pestki nóż, ale nie jego szpic tylko część wzdłuż ostrza. Wbity nóż przekręcamy razem z pestką i wyciągamy ją
Do miseczki wydrążamy za pomocą łyżki miąższ z awokado. Rozcieramy i rozgniatamy go za pomocą widelca na jednolitą papkę. Gdy awokado jest dojrzałe nie stanowi to problemu, gdy jest twarde, nie rozgnieciemy go za pomocą widelca. Potrzebny będzie blender. I pasta nie będzie już aż tak smaczna, jak z dojrzałego awokado. Wybór awokado jest więc podstawą dobrej pasty. Za miękkie może być w środku zszarzałe i nie będzie się nadawać do użytku
Po roztarciu awokado na gładką masę dolewamy do niego sok z limonki oraz dodajemy sól wg uznania. Mieszamy i pasta gotowa. Limonka zapobiegnie zmianie koloru pasty. W zastępstwie limonki możemy użyć też cytryny. Chcąc wzbogacić smak pasty możemy wcisnąć do niej 1 ząbek czosnku
Podajemy: 1. do tortilli, tacos, buritto 2. z pieczywem jako smarowidło pod szynkę, żółty ser czy sałatę i pomidora 3. jako składnik sałatek 4. jako dip do grillowanych mięs czy ryb 5. jako samodzielna przekąska czy też sos do grzanki lub do czipsów
Przepisy Śniadania
Śniadania
Tosty ze szparagami - pyszne śniadanie w kilkanaście minut
Śniadania
Omlet z jabłkiem
Śniadania
Słodkie tosty francuskie z chałki
Śniadania
Smarowidło do chleba
Tosty ze szparagami - pyszne śniadanie w kilkanaście minut
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 421
Omlet z jabłkiem
Doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek - puszysty omlet z...
Odsłon: 28115