Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to jest guacamole? To prosta pasta z awokado. Jak zrobić guacamole? To banalnie proste. Dziś podam jej podstawową wersję, tz roztarte awokado, sól i sok z limonki. U mnie głównie jako smarowidło do pieczywa. Oczywiście wersji guacamole może być setki. Z różnymi dodatkami np z chili, cebulą, kolendrą itd. Ponoć pochodzi jeszcze z czasów Azteków. Dziś w Meksyku spożywa się ją jako przystawkę w zasadzie do wszystkiego, często w towarzystwie tortilli. Ta pasta opanowała już zresztą niemal cały świat. Także i u nas zyskała na popularności.
Awokado nacinamy wzdłuż na pół aż do pestki, przekręcamy każdą połówkę w inną stronę i otrzymujemy dwie części awokado. Jedna z pestką, którą można wyjąć za pomocą łyżki, a dla bardziej wprawionych jest inny sposób: zdecydowanym ruchem wbijamy do pestki nóż, ale nie jego szpic tylko część wzdłuż ostrza. Wbity nóż przekręcamy razem z pestką i wyciągamy ją
Do miseczki wydrążamy za pomocą łyżki miąższ z awokado. Rozcieramy i rozgniatamy go za pomocą widelca na jednolitą papkę. Gdy awokado jest dojrzałe nie stanowi to problemu, gdy jest twarde, nie rozgnieciemy go za pomocą widelca. Potrzebny będzie blender. I pasta nie będzie już aż tak smaczna, jak z dojrzałego awokado. Wybór awokado jest więc podstawą dobrej pasty. Za miękkie może być w środku zszarzałe i nie będzie się nadawać do użytku
Po roztarciu awokado na gładką masę dolewamy do niego sok z limonki oraz dodajemy sól wg uznania. Mieszamy i pasta gotowa. Limonka zapobiegnie zmianie koloru pasty. W zastępstwie limonki możemy użyć też cytryny. Chcąc wzbogacić smak pasty możemy wcisnąć do niej 1 ząbek czosnku
Podajemy:
1. do tortilli, tacos, buritto
2. z pieczywem jako smarowidło pod szynkę, żółty ser czy sałatę i pomidora
3. jako składnik sałatek
4. jako dip do grillowanych mięs czy ryb
5. jako samodzielna przekąska czy też sos do grzanki lub do czipsów
Dziś oryginalna i pyszna salsa rodem z Meksyku. Ciekawe urozmaicenie do przek...
Odsłon: 2325
Pieczone bataty i aromatyczny sos z awokado - guacamole :)) Razem smakują wy...
Odsłon: 1022
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 133
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2200
Przepis znalazłam w internecie i właśnie go wypróbowałam. Uważam, że jest god...
Odsłon: 24268
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 133
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2200
Przepis znalazłam w internecie i właśnie go wypróbowałam. Uważam, że jest god...
Odsłon: 24268
Składniki
Awokado nacinamy wzdłuż na pół aż do pestki, przekręcamy każdą połówkę w inną stronę i otrzymujemy dwie części awokado. Jedna z pestką, którą można wyjąć za pomocą łyżki, a dla bardziej wprawionych jest inny sposób: zdecydowanym ruchem wbijamy do pestki nóż, ale nie jego szpic tylko część wzdłuż ostrza. Wbity nóż przekręcamy razem z pestką i wyciągamy ją
Do miseczki wydrążamy za pomocą łyżki miąższ z awokado. Rozcieramy i rozgniatamy go za pomocą widelca na jednolitą papkę. Gdy awokado jest dojrzałe nie stanowi to problemu, gdy jest twarde, nie rozgnieciemy go za pomocą widelca. Potrzebny będzie blender. I pasta nie będzie już aż tak smaczna, jak z dojrzałego awokado. Wybór awokado jest więc podstawą dobrej pasty. Za miękkie może być w środku zszarzałe i nie będzie się nadawać do użytku
Po roztarciu awokado na gładką masę dolewamy do niego sok z limonki oraz dodajemy sól wg uznania. Mieszamy i pasta gotowa. Limonka zapobiegnie zmianie koloru pasty. W zastępstwie limonki możemy użyć też cytryny. Chcąc wzbogacić smak pasty możemy wcisnąć do niej 1 ząbek czosnku
Podajemy: 1. do tortilli, tacos, buritto 2. z pieczywem jako smarowidło pod szynkę, żółty ser czy sałatę i pomidora 3. jako składnik sałatek 4. jako dip do grillowanych mięs czy ryb 5. jako samodzielna przekąska czy też sos do grzanki lub do czipsów
Przepisy Śniadania
Śniadania
Grzanki ze świeżymi szparagami
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Śniadania
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Śniadania
Chleb tostowy w jajku z serem
Grzanki ze świeżymi szparagami
Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować
Odsłon: 26
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim....
Odsłon: 61