Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to jest guacamole? To prosta pasta z awokado. Jak zrobić guacamole? To banalnie proste. Dziś podam jej podstawową wersję, tz roztarte awokado, sól i sok z limonki. U mnie głównie jako smarowidło do pieczywa. Oczywiście wersji guacamole może być setki. Z różnymi dodatkami np z chili, cebulą, kolendrą itd. Ponoć pochodzi jeszcze z czasów Azteków. Dziś w Meksyku spożywa się ją jako przystawkę w zasadzie do wszystkiego, często w towarzystwie tortilli. Ta pasta opanowała już zresztą niemal cały świat. Także i u nas zyskała na popularności.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1751
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1751
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Awokado nacinamy wzdłuż na pół aż do pestki, przekręcamy każdą połówkę w inną stronę i otrzymujemy dwie części awokado. Jedna z pestką, którą można wyjąć za pomocą łyżki, a dla bardziej wprawionych jest inny sposób: zdecydowanym ruchem wbijamy do pestki nóż, ale nie jego szpic tylko część wzdłuż ostrza. Wbity nóż przekręcamy razem z pestką i wyciągamy ją
Do miseczki wydrążamy za pomocą łyżki miąższ z awokado. Rozcieramy i rozgniatamy go za pomocą widelca na jednolitą papkę. Gdy awokado jest dojrzałe nie stanowi to problemu, gdy jest twarde, nie rozgnieciemy go za pomocą widelca. Potrzebny będzie blender. I pasta nie będzie już aż tak smaczna, jak z dojrzałego awokado. Wybór awokado jest więc podstawą dobrej pasty. Za miękkie może być w środku zszarzałe i nie będzie się nadawać do użytku
Po roztarciu awokado na gładką masę dolewamy do niego sok z limonki oraz dodajemy sól wg uznania. Mieszamy i pasta gotowa. Limonka zapobiegnie zmianie koloru pasty. W zastępstwie limonki możemy użyć też cytryny. Chcąc wzbogacić smak pasty możemy wcisnąć do niej 1 ząbek czosnku
Podajemy: 1. do tortilli, tacos, buritto 2. z pieczywem jako smarowidło pod szynkę, żółty ser czy sałatę i pomidora 3. jako składnik sałatek 4. jako dip do grillowanych mięs czy ryb 5. jako samodzielna przekąska czy też sos do grzanki lub do czipsów