Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inaczej omlet austriacki, idealny na śniadanie choć w Austrii podawany jest na deser. Gotowy, porwany na kawałki, podawany jest zazwyczaj posypany cukrem pudrem i polany powidłami śliwkowymi lub czasami musem jabłkowym. Smakuje też wybornie z musem owocowym, dżemem i owocami.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 128
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2746
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3609
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 538
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6663
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 128
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2746
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3609
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 538
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6663
Składniki
Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka. Całość zmiksować.
Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki.
Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę. Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki. Smażyć na złoty kolor około 4 – 5 minut z obu stron.
Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.