Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inaczej omlet austriacki, idealny na śniadanie choć w Austrii podawany jest na deser. Gotowy, porwany na kawałki, podawany jest zazwyczaj posypany cukrem pudrem i polany powidłami śliwkowymi lub czasami musem jabłkowym. Smakuje też wybornie z musem owocowym, dżemem i owocami.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Składniki
Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka. Całość zmiksować.
Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki.
Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę. Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki. Smażyć na złoty kolor około 4 – 5 minut z obu stron.
Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.