Do góry

Śniadania Przepis na:

Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 7812

Inaczej omlet austriacki, idealny na śniadanie choć w Austrii podawany jest na deser. Gotowy, porwany na kawałki, podawany jest zazwyczaj posypany cukrem pudrem i polany powidłami śliwkowymi lub czasami musem jabłkowym. Smakuje też wybornie z musem owocowym, dżemem i owocami.

Składniki

  • jajka 2 szt,
  • mleko 1/2 szk,
  • mąka pszenna 1/2 szk,
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • rodzynki 2 łyżki,
  • rum 50 ml,
  • sól 1 szczypta,
  • masło 1 łyżka,
  • powidła śliwkowe,
  • cukier puder do posypania,
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka. Całość zmiksować.

  2. Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki.

  3. Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę. Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki. Smażyć na złoty kolor około 4 – 5 minut z obu stron.

  4. Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń