Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8506
Dodano: 10.11.2013
Odsłon: 40947
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Karczek umyć. Sól peklową rozpuścić w wodzie. Karczek umieścić w misce i zalać solanką, odstawić na 48h w chłodne miejsce.
W garnku podgrzać wodę do temperatury 80 stopni. Karczek włożyć do woreczka foliowego (był w zestawie z szynkowarem) włożyć do szynkowaru, woreczek zakręcić i docisnąć wieczkiem ze sprężyną dociskową, zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować w 80 stopniach 2 godziny. Wystudzić szynkowar, wstawić do lodówki najlepiej na noc i wspaniała wędlinka będzie w sam raz na śniadanie :) Smacznego
W ten sam sposób zrobiłam szynkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

Lato 08 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
// karczek wyszedł pyszniutki, ale najlepsza to ta galaretka co się zrobiła wkoło :) mniam // Bez żelatyny ?1 Kto głosował? | Odpowiedz

mironina 21 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
rewela!4 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 18 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Witaj! jako szczęśliwa , świeżo upieczona posiadaczka szynkowaru nie moge się doczekać, kiedy go użyję. Bardzo mi odpowiada Twój przepis na karczek. Mam pytanie: czy nie należy dodać przypraw? Czy sama sól peklowa wystarczy?? Pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 13 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Dziękuję serdecznie :) Pozdrawiam7 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Wygląda "obłędnie"już patrzyliśmy z mężem na allegro za tym sprzętem,ceny bardzo przestępne,może Mikołaj nam przyniesie wspólny prezent -)7 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Super ,sam też wypróbuję.7 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
wygląda mega apetycznie:) ja też muszę sobie sprawić takie urządzenie:))) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
bosz, ja też zaraz pooglądam jak to cenowo wygląda, przeboskie ! :) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Jestem mega zwolenniczką wędlin własnej roboty. Wielkie brawa, wygląda wspaniale :) Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Co za smakowity baleronik, coś czuję, że już nie kupisz więcej gotowych wędlin.Zaraz wejdę na allegro i rozejrzę się za tym wspaniałym urządzeniem. Odpowiedzi: 1 ▼
7 Kto głosował? | Odpowiedz