Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste śniadanie – kaszka kukurydziana gotowana na mleku owsianym, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2365
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2365
Składniki
Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę kukurydzianą i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie robimy frużelinę. Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę. Kaszkę kukurydzianą wykładamy na talerze i polewamy frużeliną wiśniową.
Smaczne śniadanie gotowe!
Nasza rada: Frużeliny możemy zrobić więcej i zamknąć w słoiczkach na zimę. Będzie doskonałym dodatkiem do ryżu na słodko, kaszy manny i serników. Przepis na frużelinę do spiżarni znajdziecie tutaj: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-fruzelina-wisniowa-do-ciast,1976398,walek.html