Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały smak z dzieciństwa :) Świetne danie dla maluszków i ich rodziców też ;)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Rozbić jajko, wymieszać z serkiem i wodą, posolić trochę. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno być średnio gęste- trochę gęściejsze niż na racuchy. Ubić na sztywno pianę z białka, delikatnie wymieszać z ciastem. Nabierać łyżką ciasto, kłaść na bardzo lekko osoloną wodę (zrzucając czubkiem noża, albo – jeśli trzeba – zanurzając łyżkę we wrzątku). Kluski wyjmować jakieś 30 –40 sek. po wypłynięciu, odcedzić. Zrobić zasmażkę: na patelni sklarować masło, wsypać bułkę tartą – zrumienić. Polać kluseczki zasmażką. (można też kluski po ugotowaniu wrzucić na patelnię z zasmażką i obtoczyć je w niej). Posypać cukrem. Jeść ze smakiem :)