Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały smak z dzieciństwa :) Świetne danie dla maluszków i ich rodziców też ;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Składniki
Rozbić jajko, wymieszać z serkiem i wodą, posolić trochę. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno być średnio gęste- trochę gęściejsze niż na racuchy. Ubić na sztywno pianę z białka, delikatnie wymieszać z ciastem. Nabierać łyżką ciasto, kłaść na bardzo lekko osoloną wodę (zrzucając czubkiem noża, albo – jeśli trzeba – zanurzając łyżkę we wrzątku). Kluski wyjmować jakieś 30 –40 sek. po wypłynięciu, odcedzić. Zrobić zasmażkę: na patelni sklarować masło, wsypać bułkę tartą – zrumienić. Polać kluseczki zasmażką. (można też kluski po ugotowaniu wrzucić na patelnię z zasmażką i obtoczyć je w niej). Posypać cukrem. Jeść ze smakiem :)