Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki które dzisiaj serwuję są na bazie świeżych warzyw oraz gotowanych ziaren pszenicy. Są bardzo smaczne, a podane z sałatką warzywną smakują wyśmienicie. Fajne na pożywne śniadanie do pracy.
garnek, tarka , ścierka, patelnia,
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4268
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11636
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13738
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4268
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11636
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5531
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13738
Składniki
Sposób przygotowania; Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę. Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba. Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę zieloną kroimy w krążki. Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb, pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć). Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików. Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych. Rada; Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Smażenie kotlecików.