Kotleciki które dzisiaj serwuję są na bazie świeżych warzyw oraz gotowanych ziaren pszenicy. Są bardzo smaczne, a podane z sałatką warzywną smakują wyśmienicie. Fajne na pożywne śniadanie do pracy.
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Składniki
- bulion 05 litra,
- pszenica 200 g,
- chleb razowy 5 kromek,
- cukinia 500 g,
- cebula czerwona 1 szt,
- jajka 2 szt,
- marchew 1 szt,
- sól do smaku,
- czarny pieprz mielony do smaku,
- zielona cebulka 05 pęczka,
- olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek,
- W razie potrzeby ulubione zioła
Składniki
- bulion 05 litra,
- pszenica 200 g,
- chleb razowy 5 kromek,
- cukinia 500 g,
- cebula czerwona 1 szt,
- jajka 2 szt,
- marchew 1 szt,
- sól do smaku,
- czarny pieprz mielony do smaku,
- zielona cebulka 05 pęczka,
- olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek,
- W razie potrzeby ulubione zioła

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, tarka , ścierka, patelnia,
Etapy przygotowania
Sposób przygotowania; Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę. Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba. Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę zieloną kroimy w krążki. Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb, pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć). Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików. Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych. Rada; Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.

Smażenie kotlecików.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 422
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 155

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2250
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 422
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 155

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2250



Składniki
- bulion 05 litra,
- pszenica 200 g,
- chleb razowy 5 kromek,
- cukinia 500 g,
- cebula czerwona 1 szt,
- jajka 2 szt,
- marchew 1 szt,
- sól do smaku,
- czarny pieprz mielony do smaku,
- zielona cebulka 05 pęczka,
- olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek,
- W razie potrzeby ulubione zioła
Sposób przygotowania; Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę. Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba. Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę zieloną kroimy w krążki. Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb, pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć). Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików. Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych. Rada; Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Smażenie kotlecików.
Super :)
Pyszne śniadanko 🙂