Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki które dzisiaj serwuję są na bazie świeżych warzyw oraz gotowanych ziaren pszenicy. Są bardzo smaczne, a podane z sałatką warzywną smakują wyśmienicie. Fajne na pożywne śniadanie do pracy.
garnek, tarka , ścierka, patelnia,
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Składniki
Sposób przygotowania; Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę. Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba. Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę zieloną kroimy w krążki. Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb, pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć). Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików. Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych. Rada; Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Smażenie kotlecików.