Do góry

Śniadania Przepis na:

Leniwe dla zapracowanych z sosem jeżynowym

Leniwe dla zapracowanych z sosem jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 14423

Dodano:

Odsłon: 285

Najprostsze leniwe, nie trzeba ucierać, topić masła. Wszystko rozdrobnić w malakserze 2-3 minuty. Do tego sos też szybki i prosty. Wszystko w 15 minut i pyszne kluseczki na stole.

Składniki

  • Kluski : twaróg półtłusty 250 g
  • mąka 90 g
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Sos : jeżyny 200 g
  • cukier kokosowy 65 g ( lub biały , wtedy trochę mniej )
  • śmietana 30 % 250 g
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leniwe dla zapracowanych z sosem jeżynowym

Przygotowanie

  1. Porcja dla 2 osób.
    W malakserze miksujemy twaróg, jajko i mąkę na gładką masę, dodajemy szczyptę soli.
    Na patelnię wykładamy jeżyny z cukrem i podgrzewamy aż się zrobi karmel, dobrze jest potrząsać patelnią.
    Potem dolewamy śmietanę, mieszamy do rozpuszczenia się karmelu.

    W czasie kiedy karmelizuje się cukier, w szerokim garnku zagotować osoloną wodę.
    Do wrzątku wkładamy niewielkie kluski. Ciasto nabieramy łyżką i małą łyżeczką odrywamy kawałki.
    Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia..
    Kluski polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń