Do góry

Śniadania Przepis na:

Małpi chlebek z ziarnami

Małpi chlebek z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3292

Dodano:

Odsłon: 3900

Małpi chlebek z ziarnami i posiekanymi ziołami. Pachnący drożdżami, mięciutki i przepyszny. Upieczony w formie z kominem. Idealny na śniadanie, jako dodatek na grilla lub każdą rodzinną uroczystość.

Składniki

  • 1 paczuszka suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 100 ml mleka, nie za zimnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml wody ciepłej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego+ olej do obtoczenia bułeczek
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • dodatkowo: mąka do podsypania
  • tłuszcz do foremki
  • do wyboru: po 1 łyżeczce dowolnych ziarenek lub drobno krojonych ziół: płatki owsiane, sezam, mak, orzechy, czarnuszka
  • pietruszka lub papryka
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Małpi chlebek z ziarnami

Przygotowanie

  1. Do miski wlać mleko o letniej temperaturze i wsypać łyżeczkę cukru. Wsypać paczuszkę drożdży( lub wkruszyć świeże). Posypać mąką i zostawić pod nakryciem na 10- 15 minut.

  2. Wlać ciepłą wodę, nie za gorącą. Dodać 2 łyżki oleju. Wsypać mąkę, sól i dodać jedno jajko. Ciasto dobrze zagnieść i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Przygotować miseczki z ziarenkami, w których obtoczymy bułeczki. Do jednej miseczki wlać olej.

  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 20 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę. Kulkę zanurzyć w oleju i obtoczyć w ziarenkach lub ziołach. Kłaść do foremki najlepiej różnymi kolorami obok siebie. Nakryć folią spożywczą i zostawić jeszcze na 20- 30 minut, żeby bułeczki podrosły.

  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30- 40 minut. Chwilę ostudzić, następnie foremkę obrócić i wyjąć bułeczki. Podawać z ziołowym masłem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń