Do góry

Śniadania Przepis na:

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 426

Przygotowałam racuchy marchewkowe z jabłkami z dodatkiem otartej skórki z pomarańczy, są rewelacyjne.

Składniki

  • marchewka ugotowana 20 dag
  • mąka pszenna 30 dag
  • budyń śmietankowy 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • maślanka 1 szklanka
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy 1,5-2 łyżeczki
  • jabłka 2-3 szt
  • olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewkowe racuchy z nutką pomarańczy

Przygotowanie

  1. 2/3 ugotowanej marchewki dokładnie zmiksować, resztę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
    Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia i sodę
    Następnie wsypać mąkę, dodać startą marchew, skórkę pomarańczową i pure marchewkowe, wymieszać.

  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Wsypać do ciasta, oprószyć budyniem, delikatnie wymieszać.

  3. Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  4. Usmażone racuchy osączyć na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń