Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane bułeczki

Maślane bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4765

Dodano:

Odsłon: 10182

Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier drobny 2 łyżki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 15 g
  • mleko 3/4 szklanki
  • masło 100 g
  • jajka 1 szt
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko `1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.

  2. Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń