Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5521
Dodano: 27.04.2017
Odsłon: 14207
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Jagodzianka17 28 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Pięknie zrumienione zdecydowanie zachęcają do zjedzenia ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 28 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo apetycznie! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 27 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
śliczności! sztuka tak ładnie uformować Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz