Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 906
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23002
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15418
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 906
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23002
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15418
Składniki
Sól peklową rozpuścić w wodzi. Mięso pokroić na kawałki i moczyć w solance 24h. Następnie mięso zmielić w maszynce (do wołowego użyć sitka z dużymi otworami, a do pozostałego mięsa z mniejszymi otworami). Żelatynę namoczyć w 800 ml wody. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy. Żelatynę podgrzać i rozpuścić następnie dodać do mięsa. Dokładnie wszystko wyrobić tak żeby cała wodą się wchłonęła można to zrobić ręcznie lub też przy pomocy miksera z hakami. W garnku, w którym będziemy gotować szynkowar podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy (był w zestawie), napełnić go mięsem, dogniatając żeby weszło jak najwięcej, na końcu zakręcić woreczek umieścić przykrywkę ze sprężyną dociskową i zakręcić. W garnku w którym mamy przygotowana wodę na dnie położyć jakąś małą ściereczkę i dopiero szynkowar umieścić w gorącej wodzie. Gotować w temp. 75-80 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Po schłodzeniu otworzyć szynkowar, wyciągnąć woreczek z mielonką i możemy jeść pyszną swojską mielonkę bez dziwnych, podejrzanych składników. Smacznego