Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z owocami, wyśmienicie smakują o każdej porze. Można je podać na śniadanie lub kolację.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać do mąki i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę połączyć z cukrem dodać masło, ekstrakt i żółtko, rozcierać palcami tak aby powstały grudki ciasta .
W wyrośniętych krążkach ciasta szklanką zrobić wgłębieni a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć porcję owoców, opcjonalnie oprószyć cukrem i posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.