Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z owocami, wyśmienicie smakują o każdej porze. Można je podać na śniadanie lub kolację.
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 3887
To smaczna sałatka na szybko.
Odsłon: 106
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 4259
Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smaczn...
Odsłon: 82
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 3887
To smaczna sałatka na szybko.
Odsłon: 106
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 4259
Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smaczn...
Odsłon: 82
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać do mąki i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę połączyć z cukrem dodać masło, ekstrakt i żółtko, rozcierać palcami tak aby powstały grudki ciasta .
W wyrośniętych krążkach ciasta szklanką zrobić wgłębieni a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć porcję owoców, opcjonalnie oprószyć cukrem i posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.