Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z owocami, wyśmienicie smakują o każdej porze. Można je podać na śniadanie lub kolację.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 903
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 903
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać do mąki i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę połączyć z cukrem dodać masło, ekstrakt i żółtko, rozcierać palcami tak aby powstały grudki ciasta .
W wyrośniętych krążkach ciasta szklanką zrobić wgłębieni a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć porcję owoców, opcjonalnie oprószyć cukrem i posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.