Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Belyashi są smażone na tłuszczu. Uważa się, że belyashi, jak go nazywano w poradzieckiej Rosji, wywodzi się z tureckiej peremechy. Ciasto z nadzieniem mięsnym z otworem na górze. Moja wersja jest znacznie wyższa i trzeba je nieco dłużej smażyć.
Wychodzi 10-11 dużych sztuk.
Aby zrobić nadzienie, połącz mieloną wieprzowinę z posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto.
Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku, odstaw na 5-10 minut.
Jajko roztrzep, wlej do przesianej mąki z solą, dolej olej i ugniataj.
Ciasto powinno być dość miękkie.
Przełóż je do miski, przykryj i odstaw do podrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ).
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-11 równych kulek ( u mnie po 75 g ).
Każdą kulkę podsypując mąką rozklep na placek.
Na środku każdego placka z ciasta umieść kulkę mięsa.
Następnie zbierz boki ciasta w harmonijkę, ściskając je razem. Pozostaw mały otwór pośrodku.
Lekko dociśnij, aby wypuścić powietrze między nadzieniem a ciastem.
Podgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu z wystarczającą ilością oleju, aby pokryć połowę belyashi.
Umieść 3-4 belyashi na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Ważne jest, aby nie przepełniać patelni, pozostawiając trochę miejsca między belyashi, gdy rosną podczas smażenia.
Zmniejsz ogień i smaż na rumiany kolor ok. 8-10 minut.
Odwróć belyashi na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut.
Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe.
Wypróbuj te łatwe belyashi z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem czosnkowym.
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 52772
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 28
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 16
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 310
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 425
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 134
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 28
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 16
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 310
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 425
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 134
Składniki
Wychodzi 10-11 dużych sztuk. Aby zrobić nadzienie, połącz mieloną wieprzowinę z posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto. Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku, odstaw na 5-10 minut. Jajko roztrzep, wlej do przesianej mąki z solą, dolej olej i ugniataj. Ciasto powinno być dość miękkie. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw do podrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ). Wyrośnięte ciasto podziel na 10-11 równych kulek ( u mnie po 75 g ). Każdą kulkę podsypując mąką rozklep na placek. Na środku każdego placka z ciasta umieść kulkę mięsa. Następnie zbierz boki ciasta w harmonijkę, ściskając je razem. Pozostaw mały otwór pośrodku.
Lekko dociśnij, aby wypuścić powietrze między nadzieniem a ciastem.
Podgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu z wystarczającą ilością oleju, aby pokryć połowę belyashi. Umieść 3-4 belyashi na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Ważne jest, aby nie przepełniać patelni, pozostawiając trochę miejsca między belyashi, gdy rosną podczas smażenia. Zmniejsz ogień i smaż na rumiany kolor ok. 8-10 minut. Odwróć belyashi na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut. Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe. Wypróbuj te łatwe belyashi z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem czosnkowym.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Śniadania
Placki z jabłkami na maślance
Śniadania
Szybkie śniadanie. Placuszki z syropem klonowym.
Śniadania
Bardzo pikantna jajecznica.
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Szakszuka, którą dosłownie tłumaczy się jako „mieszankę", wywodzi się najpraw...
Odsłon: 294
Placki z jabłkami na maślance
Placki z jabłkami na maślance to pyszne danie na ciepło, które możesz zrobić...
Odsłon: 10431