Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Belyashi są smażone na tłuszczu. Uważa się, że belyashi, jak go nazywano w poradzieckiej Rosji, wywodzi się z tureckiej peremechy. Ciasto z nadzieniem mięsnym z otworem na górze. Moja wersja jest znacznie wyższa i trzeba je nieco dłużej smażyć.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 183
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 101
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 183
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 101
Składniki
Wychodzi 10-11 dużych sztuk. Aby zrobić nadzienie, połącz mieloną wieprzowinę z posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto. Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku, odstaw na 5-10 minut. Jajko roztrzep, wlej do przesianej mąki z solą, dolej olej i ugniataj. Ciasto powinno być dość miękkie. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw do podrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ). Wyrośnięte ciasto podziel na 10-11 równych kulek ( u mnie po 75 g ). Każdą kulkę podsypując mąką rozklep na placek. Na środku każdego placka z ciasta umieść kulkę mięsa. Następnie zbierz boki ciasta w harmonijkę, ściskając je razem. Pozostaw mały otwór pośrodku.
Lekko dociśnij, aby wypuścić powietrze między nadzieniem a ciastem.
Podgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu z wystarczającą ilością oleju, aby pokryć połowę belyashi. Umieść 3-4 belyashi na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Ważne jest, aby nie przepełniać patelni, pozostawiając trochę miejsca między belyashi, gdy rosną podczas smażenia. Zmniejsz ogień i smaż na rumiany kolor ok. 8-10 minut. Odwróć belyashi na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut. Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe. Wypróbuj te łatwe belyashi z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem czosnkowym.