Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 213
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 181
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2659
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 213
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 181
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2659
Składniki
Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa. Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić. Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić. Ser pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć i pokroić. Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić. Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać. Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki. Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później.
Smacznego